Met oog voor diversiteit

15 maart 2018

PvdA Heusden wil regenboogzebrapad op het Plein in Vlijmen

Eén van de drie zebrapaden op het Plein in Vlijmen moet een regenboogzebrapad worden. Daarvoor pleit Hannah Scheffers, namens de PvdA Heusden.

Scheffers (18) staat nummer zes op de kandidatenlijst van de PvdA voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. Ze wil met haar voorstel voor een veelkleurig zebrapad het gesprek over tolerantie aanzwengelen en de bekendheid en acceptatie van seksuele- en genderdiversiteit vergroten. ,,Zelf ben ik op school erg bezig met de acceptatie van de lhbt-gemeenschap. Ik merk nu dat het ook in Heusden moeilijk bespreekbaar is, dat mensen die ervoor uitkomen lesbisch, homoseksueel, biseksueel of transgender zijn worden soms genegeerd; soms ‘botsen’ mens er ook over met elkaar.”

Het voorstel gaat nog naar de gemeenteraad, zo stelt Scheffers.

Nadenken

Een gekleurd zebrapad staat voor tolerantie, stelt Scheffers. ,,Wie de kleuren ziet, gaan even nadenken over de gelijkwaardigheid van alle mensen. We hopen ook dat kinderen die de kleuren zien, aan hun ouders vragen wat die te betekenen hebben zodat een gesprek ontstaat.”

In Nederland liggen al op meerdere plaatsen regenboogzebrapaden. Door tussen de gekleurde strepen ook witte strepen aan te brengen, heeft zo’n zebrapd (ook wel gaybrapad genoemd) de officiële status van zebrapad.

Op het Plein liggen binnen korte afstand drie zebrapaden. De laatste wordt dezer dagen aangelegd. De aanleg van drie oversteekplaatsen leverde al veel discussie op. Of ze op den duur allemaal blijven liggen is overigens nog de vraag, Heusden gaat de situatie evalueren. Daarbij wordt ook gebruikgemaakt van moderne middelen.